top of page

אום שאנטי שאנטי שאנטי

  • תמונת הסופר/ת: Sary (Satya) Levy
    Sary (Satya) Levy
  • 5 בפבר׳
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 6 בפבר׳


"אום שאנטי שאנטי שאנטי" היא קריאה, תפילה רוחנית עמוקה בתוך המסורת הוודנטית וההינדית הרחבה יותר, והיא מגלמת תחינה אוניברסלית לשלום. מנטרה זו, המושמעת לעתים קרובות בתום תפילות ומדיטציות, נושאת משמעות פילוסופית ומעשית עמוקה.


אום - הצליל הקוסמי הראשוני

"אום" (ॐ) נחשב לצליל הראשוני שממנו נובעים כל הצלילים, כל המילים, וכך גם כל הבריאה. זוהי ביג'ה (גרעין) מנטרה המכילה את מהות היקום. ב-Mandukya Upanishad, אום מתואר כייצוג סמלי של הקוסמוס כולו. הברה זו מייצגת את כל מה שעבר, הווה ועתיד; כל מה שקיים מעבר למגבלות הזמן. זימור ההברה אום, בביטוי ובאורך הנכון של הצליל, מוביל אל המציאות הגבוהה ביותר. היא מזומרת לעתים קרובות בתחילת טקסטים וטקסים מקודשים כדי לעורר נוכחות וקדושה אלוהיים. הבנת אום היא לימוד נרחב בפני עצמו.

שאנטי - החיפוש אחר השלום

"שנטי" (शान्ति) מתורגם ישירות ל"שלום". זהו מונח עמוק בפילוסופיה ההודית, המציין שלום בכל מובן המילה - פנימי, חיצוני ואלוהי. בהקשר רוחני, החזרה על "שאנטי" היא היגד עוצמתי שמרגיע את הנפש, מרגיע את הגוף ומרגיע את הקוסמוס.


המשמעות של החזרה המשולשת

החזרה על "שאנטי" שלוש פעמים היא מכוונת ועמוקה מבחינה סמלית, כל חזרה משרתת מטרה ברורה:

1. שלום פיזי (आधिभौतिक शांति) - Adhibhautika Shānti: הקריאה הראשונה לשלום היא תפילה להקלה והתגברות על הפרעות חיצוניות שמגיעות מהעולם הטבעי והפרעות הסביבתיות. זה יכול להיות כל דבר, מיתוש המפריע במדיטציה ועד סכסוכים, רעש ברחוב וכולי.

2. שלום קוסמי (आधिदैविक शांति) - Adhidaivika Shānti: החזרה השנייה מתייחסת לכוחות הבלתי נשלטים יותר של היקום - אלים וישויות שמימיות, מלחמות ואסונות טבע,  וכולי. זו בקשה לשלום בכל מה שאין לנו שום שליטה עליו ומוחש ככוחות טבע ואירועים מחוץ ליכולת ההשפעה שלנו. השקט הזה מופעל כדי להשקיט את הנפש מהסערה של הפרעות רגשיות ואי שקט רוחני שאלו מביאים, כמו גם תפילה לעולם שקט ונוח יותר בעבור מה שאנחנו מבקשים, ועל כך בהמשך.

3. שלום נפשי (आध्यात्मिक शांति) - Adhyatmika Shānti: השאנטי האחרון מתמקד בשלווה הפנימית שלנו. זוהי תחינה עמוקה, אינטרוספקטיבית, להשתחרר מהקונפליקטים הפנימיים והשאלות הקיומיות המטרידות את המסע הרוחני שלנו, בקשה למיינד בוגר יותר ושליו יותר, שחרור ממצבים פנימיים ואישיים המטרידים אותנו.


מעבר לרצון בשלום פנימי וחיצוני, עולם אקלימי נוח, חיים פנימיים מקבלים ורגועים, ישנה סיבה עמוקה יותר לבקשות הללו. כשאדם עולה על דרך רוחנית, במקרים רבים הוא מוצא שהדרך מובילה אותו לשאלות מהותיות וקיומיות לגבי עצמו. מה שמתחיל לעיתים כמסע ב"שוק" הרוחני, החיפוש אחרי חוויות מיסטיות, התעמקות במדיטציות ותרגולים פיזיים ומנטליים שונים, מתמצה אצל מחפשים מסויימים בהתמקדות בשאלות השאלות והיא לגבי טבעו של המחפש עצמו. השאלה "מי אני" הופכת להיות מוחשית, דחופה ומושכת את המתרגל אל ידע לגבי העצמי. רבים מגיעים אל כתבי ודנטה, ולעיתים אף אלו שהלכו בדרכים מסורתיות שונות למשך שנים רבות, מוצאים עצמם בשיעורי ודנטה, לימוד מסורתי של כתבי האופנישדות, בהגוודגיטה וכתבים נילווים אחרים. הקורפוס הוודנטי הוא עצום, והוא מכוון את הלומד להכרה ישירה ובלתי אמצעית של טבע העצמי. לשם כך נדרש פרק זמן לא קטן של לימוד מעמיק ויסודי. בעבור זאת רצוי שהעולם שבחוץ לא יפריע, עם מגיפות ומלחמות, רצוי שהשכנים לא ירעישו מוזיקת רוק כבד באמצע שיעור, ורצוי שנהיה פנויים מעייפות, טרדות הקשורות לבני הזוג, לילדים, למשפחה לפרנסה וכולי.

בעבור תלמיד רוחני "אום שאנטי שאנטי שאנטי" היא תפילה עם כוונה עמוקה לאפשר לידע המופלא שוודנטה חושפת בפנינו אכן להגיע אלינו. אנו מעוניינים בחופש מוחלט, דבר שיש להבין מהו, ולכן נרצה מיינד פתוח ורגוע, שנוכל לקלוט ולהטמיע.


אום שאנטי שאנטי שאנטי על ספל חימר: סמל של שלווה

עיטור התפילה על ספל חימר הוא הרבה יותר מקישוט. התפילה מחדירה לכלי תחושה של שלווה ומטרה. בפילוסופיה הוודנטית, כל חפץ והוויה נחשבים לביטוי של הברהמן האלוהי, המציאות של הכל, והקישוט של כוס חרס פשוטה עם מנטרה כה עוצמתית הופך אותה לקמע של שלווה.

השראה מהמנטרה:

1. תזכורת יומית: עם הקפה של הבוקר, הספל משמש תזכורת מתמדת לגלם ולחפש שלווה בחיי היומיום שלנו, ומעודד תשומת לב בכל לגימה.

2. סמל של הרמוניה: חפצים מעוטרים בתפילה יכולים לשמש תזכורת להרמוניה קולקטיבית, ומעודדים את השאיפה המשותפת שלהם לשלום.

3. צריכה מודעת: פעולת השתייה מהספל יכולה להפוך לתרגול מדיטטיבי, הפסקה רגעית כדי להרהר בחיבוריות של החיים והאנרגיות העצומות של היקום.

 "אום שאנטי שאנטי שאנטי" אינו רק צליל לסיום מדיטציות או תפילות; זהו כלי רוחני רב עוצמה שמכיל בתוכו תשוקה אוניברסלית לשלום בכל רמות הקיום. על ידי שילוב המנטרה הזו בחפצים יומיומיים כמו כוס חימר, אנו מגשרים על הפער בין היומיומי לאלוהי, ומאפשרים לכל רגע ביום שלנו להיות הזדמנות להתחבר לרטטים העמוקים יותר של שלווה ושלווה. זהו ביטוי של חיים המלאים בחוכמה רוחנית.

Comments


bottom of page